Strengere regels nodig voor ventilatie

ND, 15 mei 2021

Er bestaan geen richtlijnen die de verspreiding van ziekteverwekkers via luchtbehandelingsinstallaties tegengaan. Dat moet veranderen, zeggen veertig deskundigen.

De coronapandemie heeft de aandacht gevestigd op het belang van goede ventilatie. Richtlijnen voor ventilatie beperken zich nu tot zaken als de concentratie kooldioxide, stank en temperatuur. De verspreiding van ziekteverwekkers zoals virussen komt er niet in voor.

Daarom roepen veertig deskundigen op de richtlijnen voor luchtkwaliteit in gebouwen aan te passen, in een artikel dat vrijdag 14 mei jl. verscheen in Science. Nu gaan die richtlijnen alleen over giftige stoffen, maar de aanwezigheid van ziekteverwekkers hoort daar ook bij. De richtlijnen moeten aangepast zijn op het gebruik van de ruimte. Zalen waarin intensief wordt gesport, hebben een betere ventilatie nodig dan een bioscoop.

https://www.nd.nl/varia/varia/1034831/-lsquo-strengere-regels-nodig-voor-ventilatie-rsquo-