Strengere regels nodig voor ventilatie

ND, 15 mei 2021

Er bestaan geen richtlijnen die de verspreiding van ziekteverwekkers via luchtbehandelingsinstallaties tegengaan. Dat moet veranderen, zeggen veertig deskundigen.

De coronapandemie heeft de aandacht gevestigd op het belang van goede ventilatie. Richtlijnen voor ventilatie beperken zich nu tot zaken als de concentratie kooldioxide, stank en temperatuur. De verspreiding van ziekteverwekkers zoals virussen komt er niet in voor.

Daarom roepen veertig deskundigen op de richtlijnen voor luchtkwaliteit in gebouwen aan te passen, in een artikel dat vrijdag 14 mei jl. verscheen in Science. Nu gaan die richtlijnen alleen over giftige stoffen, maar de aanwezigheid van ziekteverwekkers hoort daar ook bij. De richtlijnen moeten aangepast zijn op het gebruik van de ruimte. Zalen waarin intensief wordt gesport, hebben een betere ventilatie nodig dan een bioscoop.

https://www.nd.nl/varia/varia/1034831/-lsquo-strengere-regels-nodig-voor-ventilatie-rsquo-

Een eerlijke kans op gezond leven

raadrvs.nl, 7 april 2021

Gezondheidsachterstanden van groepen Nederlanders hangen vaak samen met maatschappelijke problemen die langere tijd duren en elkaar kunnen versterken. Denk aan werkloosheid, een laag inkomen, schulden, een ongezonde leefomgeving en een gebrek aan sociale relaties. De wijk waar je geboren en getogen bent, maakt ook verschil. Steeds meer regionale en lokale programma’s proberen door de aanpak van deze problemen hardnekkige gezondheidsachterstanden tegen te gaan en lopen daarbij tegen obstakels aan. In dit advies geeft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving aanbevelingen over hoe hiermee om te gaan.

Een eerlijke kans op gezond leven | Advies | Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (raadrvs.nl)

Gezonde en groene leefomgeving is nodig voor een vitale samenleving

Voorbereiding Programma Gezonde Groene Leefomgeving

ZonMw, 16 april 2021

Een gezonde groene leefomgeving bevordert en beschermt het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van mensen. Samen met het RIVM bereidt ZonMw een programma voor. Zodat beleidsmakers met kennis, data, infrastructuur en praktische instrumenten, gezondheid meer integraal mee kunnen nemen in hun beleid rond de fysieke leefomgeving.

Gezonde en groene leefomgeving is nodig voor een vitale samenleving – ZonMw