Ventilatie 800 scholen nog niet coronaproof, kabinet trekt 360 miljoen uit

Onderwijsminister Arie Slob trekt 360 miljoen euro uit om schoolbesturen en gemeenten te helpen met het verbeteren van hun ventilatiesysteem. Uit onderzoek van het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) blijkt dat bij 11 procent van de basis- en middelbare scholen (zeker 777 locaties) technische aanpassingen nodig zijn om garant te staan voor gezonde lucht.

NOS NIEUWS . BINNENLAND . 1 OKTOBER 2020

Opening grootste windpark van Nederland; meeste stroom gaat naar datacenter Microsoft

In de Wieringermeer is het grootste windpark op land van Nederland geopend. Voor de eigenaar van het park, het bedrijf Vattenfall, betekent het een feestje, voor een aantal omwonenden een bittere pil. Zij voelen zich onvoldoende serieus genomen in hun bezwaren tegen het park.

Een van de dingen die ze stoort, is dat veel groene stroom naar een datacentrum van Microsoft gaat. De molens kunnen stroom opwekken voor 370.000 huishoudens, maar het grootste deel van de elektriciteit gaat naar dat datacentrum, in het nabijgelegen Middenmeer.

In het windpark staan 82 windmolens verspreid over een gebied van 15 bij 20 kilometer, waar het vaak hard waait. Ze zijn het resultaat van het beleid in Noord-Holland om losse windmolens weg te halen, en die te vervangen voor grotere exemplaren in strakke lijnopstellingen.

NOS NIEUWS . BINNENLAND . 30 SEPTEMBER 2020

Op weg naar nieuw milieubeleid: schade voorkomen

Nieuwsbericht | 24-09-2020 | 13:15

Nederland verdient vernieuwd, toekomstbestendig milieubeleid, waarbij we schade voorkomen in plaats van achteraf moeten herstellen. Dat schrijft staatssecretaris Van Veldhoven over het ontwerp nationaal milieubeleidskader (NMK) dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Deels is dat al concreet in gang gezet deze kabinetsperiode, waaronder met het schone lucht akkoord, de plastic pacts, en het uitvoeringsprogramma circulaire economie. Het NMK bevat uitgangspunten en bouwstenen voor de actualisatie van het gehele milieubeleid.

http://www.rijksoverheid.nl/actueel